Zo wordt olijfolie gemaakt

Samenvatting Artikel

Olijfolie: hoe het gemaakt wordt en hoe je het gebruikt

Olijfolie is de ideale smaakmaker van elk gerecht. De olie komt oorspronkelijk uit landen rondom de Middellandse Zee en ontstaat door het persen van olijven. Veel mensen gebruiken olijfolie in de keuken, maar weten niet precies hoe dit gemaakt wordt. In dit artikel gaan wij wat dieper in op de oorsprong van olijfolie en hoe olijfolie gemaakt wordt. Ook lees je meer over het gebruiken van olijfolie. Lees snel verder en ontdek alles over olijfolie.

Waar komt olijfolie vandaan?

Italië staat weliswaar bekend als de grootste producent van olijfolie, maar wist je dat slechts 27% van de olijfolie uit Italië komt? Het grootste deel van de olijfolie wordt in Zuid-Spanje gemaakt van de picual olijf. Deze olijf werd al sinds vroeger later geplukt, omdat dit voor de Spaanse boeren meer rendement opleverde. Doordat de olijven langer rijpten, werd de smaak een stuk heftiger en meer bitter. Het Middellandse Zeegebied produceert de meeste olijfolie. Echter produceren ook andere plekken in de wereld olijfolie, zoals Turkije, Marokko, Noord-Afrika en Europa. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld slechts 0,15% olijfolie gemaakt. De prijs van olijfolie is daar een stuk hoger, omdat er zo weinig olie gemaakt wordt. Deze olijfolie is daarmee wel veel gewilder dan Italiaanse olijfolie en Spaanse olijfolie.

Het maken van olijfolie

Olijfolie is een van de fijnste middelen om gerechten mee te bereiken. De olie ontstaat na een speciaal proces. Hierbij is er geen sprake van verhitting en worden er geen extra ingrediënten toegevoegd. Bij het maken van olijfolie is het van belang dat de olijven na het plukken binnen 24 uur al worden verwerkt. Wanneer dit niet gebeurt, oxideren de olijven, wat zorgt voor een onprettige smaak. Als de olijven in de perserij aankomen, zullen ze eerst gemalen en gekneed worden alvorens de smaak ontstaat. Tijdens het persen ontstaan vervolgens de eerste sappen. Dit sap is echter nog bitter en niet lekker. Om tot de olijfolie te komen die wij kennen, wordt het sap gecentrifugeerd. Hierdoor zal het water zich van de olie scheiden en krijg je uiteindelijk extra vierge olijfolie die je kunt gebruiken bij het maken van diverse gerechten.

Olijfolie gebruiken

Hoe kun je het beste olijfolie gebruiken tijdens het maken van gerechten? Wij raden je aan om gewone olijfolie te gebruiken om in te bakken. Voordat je gaat eten, sprenkel je nog een beetje extra vierge olie over je warme maaltijd heen. Zo zal de smaak beter tot zijn recht komen en komen ook de aroma’s meer vrij. Je kunt olijfolie het beste bewaren op een koele en donkere plek waar zich weinig licht bevindt. Wanneer de olijven geperst zijn tot olijfolie, is de olijfolie nog maar 1,5 jaar houdbaar. De smaak zal nadien steeds minder lekker worden. Je kunt olijfolie in supermarkten kopen, maar ook bij diverse speciaalzaken. Wil je eens wat bijzonders proberen, dan is een speciaalzaak zeker een aanrader. Vraag ter plaatse om advies en proef de verschillende soorten olijfolie om erachter te komen welke jou het best smaakt.

Recente blog Artikelen
De gezondheidsvoordelen van olijven
In dit artikel lees je een vergelijking groene en
Hoe olijven te kweken
In dit artikel lees je meer over de voedingsstoffen
Welke soorten olijfolie zijn er?
en jij benieuwd welke verschillende soorten olijfolie er zoal
Zo herken je goede en lekkere olijfolie
Ben jij benieuwd hoe je lekkere en goede olijfolie
De verschillende soorten olijven (voor olijfolie)
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal
In welke landen wordt olijfolie geproduceerd?
Ben jij benieuwd in welke landen olijfolie geproduceerd wordt?