Olijfolie

Olijfolie is het product dat ontstaat als olijven worden geperst.

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

Olijven worden in de periode november tot en met januari geplukt. Een rijpe
olijf bevat tussen de 15 en 35% olie. Nadat de olijven geplukt zijn, worden ze
gewassen en gemalen tot olijfpasta. De olijfpasta wordt vervolgens geperst of
gecentrifugeerd om de olijfolie te scheiden van de olijfpasta.

Afhankelijk van het moment van persen, wordt olijfolie ingedeeld in
verschillende categorieen

  • Extra Vierge; Deze olie is uit koude olijfpasta geperst. Dit is de beste
    olie, meestal de duurste, en heeft de meest natuurlijke olijfsmaak.
  • Vierge; Deze olijfolie bevat minder dan 1,5% oliezuur.
  • De rest; Deze olie is over het algemeen geperst na het verwarmen en
    mengen van de overgebleven olijfpasta na het maken van Extra Vierge.

Gezondheid van olijfolie.

Het voedingscentrum zegt het volgende over olijfolie;

Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E.  Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.

 

One thought on “Olijfolie

  1. Inderdaad kun je alles bakken in extra virgin olijfolie en gebruiken voor de huid!. In de echte kun je makkelijk bakken en koken en kun je eigenlijk zo op je huid smeren. Vaak zie je dat extra virgin verkocht wordt als puur, maar let op dat er ook veel gemengde olijfolien op de markt zijn. Je herkend echte extra virgin olijfolie aan de “vlokkerigheid”als de olie onder 8 graden komt. Dan gaan de bestanddelen wat “klonteren”. Dit betekent dat je de echte en pure extra virgin olijfolie hebt. Als deze helder blijft dan is deze absoluut vermengd en is niet aan te raden om in te bakken of in salades te gebruiken. Meestal zitten er dan teveel residuen (andere stoffen, vervuiling) in, die het vlokken tegengaan. Dus de tip van de vakman, vraag als je olijfolie koopt bij welke temperatuur deze gaat vlokken. Als er geen antwoord komt of dat gebeurt niet , dan weet je dat je niet de echte extra virgin olijfolie koopt!

    Andreas Van Beek
    Olijfolie Manolakis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *