Olijventapenades maken
De juiste smaak en textuur van een olijventapenade is gebaseerd op je eigen persoonlijke voorkeur. De één houdt van een zuurdere tapenade de ander van een meer olie achtige.
Wij gebruiken graag het onderstaande tapenade basisrecept:
- 1 pot pitloze zwarte olijven, uitgelekt
- 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels verse peterselie
- 1 eetlepel verse basilicum
- Zout
- Peper
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten bij elkaar.
- Gebruik een staafmixer of keukenmachine om de boel fijn te hakken. Afhankelijk van je eigen voorkeur, meer of minder grof.
- Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper
Variatie op dit tapenade recept:
- Voeg (een beetje) ansjovis toe.
- Haal de kappertjes eruit.
- Voeg citroensap/schil toe.
- Voeg knoflook toe.
- Voeg gedroogde tomaten uit olie toe.
- Voeg rozemarijn toe.
- Voeg Parmezaanse kaas toe.
- Voeg pijnboompitten toe.
- Etc